Novice in dogodki

Napovedani dogodki

Prihajajo…

Pretekli dogodki

Posvet Samo povezani lahko uspemo, 19. januar 2018

Partnerji projekta smo s predavanjem sodelovali na 8. strokovnem posvetu pridelovalcev okrasnih rastlin Slovenije. Registriranim uporabnikom  je predavanje dostopno na internetni strani društva (http://www.zpors.si/vsebine-posveta-2018.html).

Sodelovali smo na Letnem srečanju Društva oljkarjev Brda in Goriškega oljkarskega društva, 15.12.2017

Za oljkarje Goriških Brd in Vipavske doline smo pripravili predavanje, ki sta vsebovali splošne informacije o bakterijskem ožigu oljk in o bakteriji ter s specifičnimi poudarki za oljkarje.

Posvet o Xylella fastidiosa v okviru projekta XylVec

Vljudno vabljeni v Marezige, kjer bo 4. oktobra 2017 Posvet o bakterijskem žigu oljk (Xylella fastidiosa). Vabljeni gost, dr. Donato Boscia, prihaja iz laboratorija Institute for Sustainable Plant Protection, Italija, ki je leta 2013 identificiral bakterijo Xylella fastidiosa kot povzročiteljico bakterijskega ožiga oljk v južni Italiji. Od takrat je aktivno vključen v raziskovalno delo povezano s to bakterijo, komuniciranje z javnostjo, pridelovalci in uradnimi službami ter še posebej v poskuse obvladovanja te nevarne bolezni. Vabljeni k obisku na katerem boste lahko izvedeli tudi kaj lahko sami storite, da nasade obvarujete pred okužbo in vidite kako okužbo laboratorijsko določamo. Pričetek srečanja bo ob 9:30, predvidoma se bo zaključilo ob 13:30. Vabilo s programom posveta najdete tukaj.

Slikovno predstavitev dr. Boscia si lahko ogledate tu.

O posvetu so mediji poročali v Primorski kroniki TV Koper (doseg 45.588), v oddaji Ljudje in zemlja in Dnevniku TV Slovenija 1 (doseg 418.920).

Dan očarljivih rastlin 2017

Rastline so nas ponovno očarale. Dogodek na katerem smo spoznavali eksotično poimenovano bakterijo Xylella fastidiosa in žuželko navadno slinarico (Philaenus spumarius) in kako sta povezana z rastlinami, je potekal 19. maja v Ljubljani.

Projekt XylVec smo predstavili na 13. Slovenskem posvetovanju o varstvu rastlin

Na dogodku, ki se ga redno udeležuje več kot 100 strokovnjakov s področja kmetijstva in varstva rastlin, smo predstavili bolezni, ki jih povzroča Xylella fastidiosa, kaj vemo o njenem pojavljanju v Evropi in kaj lahko storimo. Srečanje je bilo 7.-8. marca v Rimskih Toplicah. Knjiga povzetkov je na voljo tukaj, celotni prispevek bo objavljen v zborniku predavanj.